De Buurt AED
Een AED (Automatische Elektronische Defibrillator) is een apparaat dat gebruikt wordt wanneer iemand een hartstilstand heeft.
Sinds 2020 heeft onze buurtvereniging dankzij een donatie van De Rabobank een AED. De defibrilator hangt bij Papenkamp 43 onder de carport.
De defibrilator hangt in een kastje voorzien van een pincode en is niet publiekelijk toegankelijk. Ze kan alleen worden gebruikt na melding van een hartstilstand via de 112 alarmcentrale. De AED is daarvoor aangemeld bij HartslagNu. HartslagNu is het landelijk oproepsysteem voor reanimatie.
Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan stuurt de meldkamer de benodigde ambulance hulpverlening naar het betreffende adres. Daarnaast roept het systeem via HartslagNu automatisch maximaal 30 burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Hiervan krijgt de ene helft de opdracht om direct te beginnen met reanimeren, de andere helft krijgt de opdracht om de dichtstbijzijnde AED op te halen die is aangemeld bij het systeem. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.
Wat gebeurt er bij een hartstilstand?
Bij een hartstilstand staat het hart niet echt stil, maar pompt het niet goed waardoor de organen en de hersenen geen zuurstof krijgen. De hartkamers trekken heel snel en chaotisch samen. Dit heet ook wel ventrikelfibrileren. Met een AED geef je een elektrische schok waardoor het hart weer in normaal kan komen (defibrilleren). Hoe eerder een AED wordt ingezet, hoe groter de kans dat het hart weer in een normaal ritme komt.
Leer reanimeren!
In Nederland mag iedereen in een noodsituatie een AED gebruiken. Een AED is makkelijk te bedienen. Het apparaat vertelt je wat je moet doen. Naast een AED inzetten, is het belangrijk om te kunnen reanimeren. Door te reanimeren houd je de kleine bloedsoploop op gang en zorg je ervoor dat de hersenen zuurstof krijgen. Wanneer je deze vaardigheden bezit, kan je je aanmelden als burgerhulpverlener bij HartslagNu.